Skip to main content

Masterclasses

Duik in de wereld van het Nederlands gedistilleerd tijdens het Jeneverfestival. Sluit je aan bij een masterclass en vergroot zo je kennis van het gedistilleerd. Kom alles te weten over absint, ontrafel de geheimen achter jenever of sluit je aan bij een exclusieve proeverij.

Masterclass van korrel tot borrel

Leer meer over de geschiedenis en de tradities rondom jenever. 
In Jenevercafé ‘t Spul neemt Rob van Klaarwater je mee op een onvergetelijke reis door de rijke geschiedenis en ambachtelijke kunst van jeneverproductie. Met een sprankelende mix van passie en expertise onthult hij de geheimen achter het vervaardigen van jenever, van korrel tot borrel.
Uiteraard worden er ook ‘puntjes’ jenevers geproefd (middels een zogenaamd “Drieluikje”, waarbij er door de barman een keuze is gemaakt uit de meer dan 500 verschillende jenevers die hier op de plank staan.

Locatie: Jeneverie ‘t Spul, Hoogstraat 92

Zaterdag 6 april Tijd: 15:00 en 17:00 uur

Zondag 7 april Tijd: 15:00 en 17:00 uur

Duur: 60 minuten

Masterclass Rynbende

Ontdek de Geheimen van Rynbende Spirits, want na 50 jaar zijn we terug!

Stap in de tijd en laat je betoveren door de rijke geschiedenis en het ongeëvenaarde vakmanschap van Rynbende tijdens onze exclusieve masterclass! Verken de ambachtelijke kunst achter onze verfijnde vintage genever, die een cross-over naar whisky maakt – een unicum – en ontdek hoe elke druppel doordrenkt is met eeuwenoude traditie en passie.

Tijdens deze unieke ervaring zul je niet alleen worden ondergedompeld in de wereld van Rynbende’s meesterwerken, maar ook de kans krijgen om onze zeldzame vintage genever, puur en in cocktails te proeven – een privilege gereserveerd voor de fijnproevers onder ons. En …. als eerste mag je proeven van onze gloednieuwe experimentele Vintage Gin, puur en in de mix.

Mis deze kans niet om de grenzen van smaak en erfgoed te verkennen. Schrijf je vandaag nog in voor onze meesterlijke masterclass en laat je verrassen door de tijdloze magie van Rynbende!

Locatie: Graanzolder van het Jenevermuseum

Zaterdag 6 april Tijd: 14:00 en 15:00 uur

Duur: 60 minuten

Heeft binnenlands gedistilleerd nog toekomst?

Dit is een onderwerp dat niet alleen de traditie, maar ook de toekomst van het vakgebied omvat. Geurt van Rennes, een gerenommeerde autoriteit op het gebied van distillatie, benadrukt tijdens de masterclass het belang van deze vraag. Door technologische ontwikkelingen en veranderende consumentenvoorkeuren is het cruciaal om te begrijpen hoe distilleren zich zal ontwikkelen. De masterclass biedt inzichten in de trends, innovaties en kansen die de toekomst van distillatie zullen vormgeven.

Locatie: Graanzolder van het Jenevermuseum

Zaterdag 6 april Tijd: 15:30  uur

Duur: 60 minuten

Masterclass houtrijping

Het belang van houtrijping

Ontdek de magie van houtlagering tijdens onze workshop met Masterdistiller Monique ten Kortenaar (Wynand Fockink/Bols) en hoofd stoker Rutger Vismans van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Leer over verschillende houtsoorten en hoe ze de smaak van dranken beïnvloeden. In distilleerderijen rijpen dranken vaak langere tijd op diverse houtsoorten. Van nieuwe vaten tot bijvoorbeeld ex-bourbon, elk draagt bij aan het unieke karakter. De impact van jarenlange houtrijping is buitengewoon waardevol voor de spirit in het vat.

Locatie: Graanzolder van het Jenevermuseum

Zaterdag 6 april om 17:00 uur

Duur: 60 minuten

Masterclass Paradise in a Glass

Paradise in a Glass: The Garden of Eden Cocktail Masterclass

Kom op 6 april naar het Jeneverfestival in Schiedam voor een fascinerende workshop verzorgd door Eden Genever in samenwerking met Dutch Courage Cocktails. Duik in de geschiedenis en vakmanschap achter jenever terwijl we de creatie van de “Garden of Eden” cocktail verkennen. Deelnemers leren niet alleen de techniek achter deze prachtige cocktail, maar maken ook kennis met de verhalen over innovatie en traditie die beide merken kenmerken. Mis deze kans niet om je een weg te banen door een stukje cocktailhemel!

Join us for a captivating workshop at the Jeneverfestival in Schiedam on April 6th, hosted by Eden Genever in collaboration with Dutch Courage Cocktails. Dive into the history and artistry behind genever as we explore the creation of the “Garden of Eden” cocktail. Participants will learn not just the technique behind this exquisite drink but also the stories of innovation and tradition that define both brands. Don’t miss this opportunity to stir, shake, and taste your way through a piece of cocktail heaven!

Locatie: Melcherszaal in het Jenevermuseum

Zaterdag 6 april om 17:30 uur

Duur: 60 minuten

Masterclass De Onrust Stokers

Het verhaal achter ‘De Groene Fee’ Absinthe

Jan Douma distilleerder bij De Onrust Stokers de kleinste distilleerderij op Rotterdam-Zuid, neem je mee in de wereld van de absinthe. De geschiedenis, het maakproces en de vele anekdotes en mythes rond om deze beroemde drank die jaren lang verboden was om te maken en te drinken in de hele wereld. Maar dat dit eigenlijk meer te maken had met het veroveren van de markt van uit de wijn industrie is maar bij weinige bekend. Na uitleg van het absinthe ritueel gaan de bezoekers samen met Jan proeven.

Locatie: Graanzolder van het Jenevermuseum

Zaterdag 6 april om 18:30 uur

Duur: 60 minuten

Masterclass Cley Distillery

Whisky & Jenever zijn familie

Whisky en jenever, twee dranken die nauw met elkaar verbonden zijn als familie. In een boeiend verhaal van 60 minuten neemt Paul je mee op een reis van de moutwijn uit 1795 tot aan de oprichting van de nieuwe Cley Distilleerderij in Rotterdam Zuid. Samen proeven we van de unieke smaken van de Cley core range producten en krijgen we een voorproefje van wat er aan het einde van het jaar nog komen gaat. Laat je meeslepen door de rijke geschiedenis en de innovatieve toekomst van deze ambachtelijke distilleerderij tijdens deze unieke ervaring.

Locatie: Graanzolder van het Jenevermuseum

Zondag 7 april om 14:30 uur

Duur: 60 minuten

Masterclass Rutte Jenever Proeverij

Distilleerderij Rutte is al sinds 1872 gevestigd in Dordrecht en maakt al sinds het begin jenever. Sinds die tijd hebben wij een groot assortiment aan verschillende soorten jenevers, ieder met zijn eigen unieke smaak. Tijdens de proeverij gaan wij de veel voorkomende vragen over jenever beantwoorden. Want wat is nou het verschil tussen Jong en Oud? Hoe is jenever ontstaan en wat is het verschil met gin?

Dit zijn onder andere de vragen die wij gaan beantwoorden, daarnaast nemen wij jullie mee in de geschiedenis van jenever. Dit gaat allemaal gepaard met een proeverij van onze jenevers. Na de masterclass mag u het proefglas meenemen naar huis.

De proeverij wordt gegeven door Aileen Bogaarts, zij is sinds 2018 werkzaam bij Distilleerderij Rutte. Aileen heeft International Hotelmanagement gestudeerd aan de BUAS in Breda, waar haar interesse voor gedistilleerd werd aangewakkerd. Na haar studie is ze gaan doorstuderen en heeft ze o.a. European Bartender School gedaan in Dublin en de Liquoristopleiding van de Wijnacademie.

Locatie: Graanzolder van het Jenevermuseum

Zondag 7 april om 16:00 uur

Duur: 60 minuten

Masterclass Biercocktail

Welkom bij de biercocktail workshop door Stadshaven Brouwerij!  Maak kennis met de unieke cocktailcombinatie van bier en jenever. Tijdens deze workshop laten we je verrassen door bijzondere cocktails.

Locatie: Graanzolder van het Jenevermuseum

Zondag 7 april om 17:30 uur

Duur: 60 minuten